- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Brazila u UN kritikovao pokušaje podele sveta na zone uticaja

© AP Photo / Mary AltafferPredsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva
Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva kritikovao je pokušaje da se svet podeli na zone uticaja i vrati Hladnom ratu.
„Geopolitička stabilnost i bezbednost neće biti postignuti tamo gde postoje socijalna izolacija i nejednakost. Ujedinjene nacije su stvorene da postanu dom međusobnog razumevanja i dijaloga. Jednostrane sankcije nanose ogromnu štetu stanovništvu zemalja“, rekao je Lula da Silva, govoreći na Generalnoj skupštini UN.
On je istakao da će Brazil „nastaviti da bude kritičan prema svim pokušajima da se svet podeli na zone uticaja i nastavi Hladni rat“.
Prema njegovom mišljenju, Savet bezbednosti UN postepeno gubi svoj autoritet, potrebne su mu reforme da bi bio efikasniji.
Brazil je pozvao zemlje UN da podstaknu dijalog kako bi se različiti sukobi, uključujući i u Ukrajini, rešili mirnim putem.
„Bez mira neće biti održivosti i prosperiteta. Poznajemo užase i stradanja koje izazivaju svi ratovi. Alarmantno je da stari nerešeni sporovi traju, a nove pretnje nastaju ili dobijaju na snazi“, primetio je brazilski predsednik.
Kao primere, naveo je situaciju u Palestini, humanitarnu krizu na Haitiju, sukob u Jemenu, pretnje nacionalnom jedinstvu u Libiji i institucionalne podele u Burkini Faso, Gabonu, Gvineji, Maliju, Nigeru i Sudanu. Lula da Silva ukazao je i na rizik od državnog udara u Gvatemali, gde izabranog predsednika sprečavaju da preuzme dužnost.
„Rat u Ukrajini pokazuje našu kolektivnu nesposobnost da obezbedimo da prevladaju ciljevi i principi Povelje UN. Promovisanje kulture mira je naša dužnost“, zaključio je Lula da Silva.

BRIKS ─ strateška alternativa MMF-u i Svetskoj banci

Brazilski lider istakao je da BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) predstavlja alternativnu stratešku platformu za povećanje saradnje između zemalja u razvoju pošto tradicionalne institucije međunarodnog ekonomskog upravljanja gube poverenje.

„Nedostatak ravnopravnosti i izvitoperenosti u upravljanju MMF-om i Svetskom bankom su neprihvatljivi. U svetlu te inertnosti nastao je BRIKS koji predstavlja stratešku platformu za unapređenje saradnje zemalja u razvoju“, objasnio je Lula.

Prema njegovom mišljenju, nedavna odluka „petorke“ da pozove nove zemlje na saradnju u formatu BRIKS-a nakon avgustovskog samita u Johanesburgu doprinosi „jačanju borbe za poredak koji bi odražavao ekonomski, geografski i politički pluralizam 21. veka“.
„Mi smo sila koja radi na uspostavljanju pravednije globalne trgovine u svetlu oštre krize multilateralnih institucija“, zaključio je političar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala