- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Čuvari formule“ u glavnom programu festivala u Palm Springsu

© Foto : Aleksandar LetićSvetska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ na Lokarno filmskom festivalu
Svetska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ na Lokarno filmskom festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Prestižna nagrada „Varajati“ magazina na najvećem evropskom festivalu u Lokarnu otvorila je vrata za međunarodnu prepoznatljivost novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“.
Odmah nakon prikazivanja na „Pjaca Grande“ u Lokarnu i nagrade publike festivala u Sarajevu, usledili su pozivi za druge festivale.
Tokom jeseni Bjelogrlićev film će otvoriti festivale u Talinu i Ljubaljani, a odmah nakan toga film će svečano zatvoriti i festival u Zagrebu.
Poseban uspeh predstavlja činjenica da su „Čuvari formule“ uvršteni u glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, koji predstavlja neformalnu „odskočnu dasku“ za filmove koji pretenduju za najprestižniju filmsku nagradu Oskar.
Pre međunarodnih festivala, ekupu filma „Čuvari formule”, očekuje beogradska premijera koja je zakazana za 24. oktobar u MTS dvorani, nakom čega će gledaoci u zemlji i regionu imati priliku da pogledaju najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića.
Ova jedinstvena priča koju kao scenarista potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića.
Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.
Glavne uloge igraju Radivoje Raša Bukvića i francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i Ane Sara.
Direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić.
Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.
Premijera filma “Čuvari formule” na filmskom festivalu u Lokarnu. - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
KULTURA
Bjelogrlić povodom svetske premijere „Čuvara formule“: Veliki uspeh za srpsku kinematografiju /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala