- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: EU će iskoristiti odsustvo Putina i Sija na samitu G20 da privuče Afriku

© AP Photo / Firdia LisnawatiSamit G20 na Baliju
Samit G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Evropska unija planira da iskoristi odsustvo predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga na predstojećem samitu G20 u Indiji kako bi uspostavila kontakt sa zemljama Globalnog juga, piše list „Blumberg“.
„Pošto lideri Kine i Rusije ne učestvuju na dvodnevnom samitu u Nju Delhiju, EU želi da iskoristi trenutak“, saopštili su izvori „Blumberga“.
Kako navode, Evropska unija želi da pokaže da je ozbiljna u pogledu revidiranja partnerstva sa Afrikom, uprkos teškom nasleđu kolonijalizma.
Sagovornici lista preciziraju da je planirano da na sastancima u Nju Delhiju, između ostalih, učestvovuju šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef Evropskog saveta Šarl Mišel i nemački kancelar Olaf Šolc. Sa afričke strane će među učesnicima biti predstavnici Južnoafričke Republike, kao i Egipta, Nigerije i Komorskih ostrva, koja trenutno predsedavaju Afričkom unijom.

„Blumberg“ navodi da će na dnevnom redu sastanaka, između ostalog, biti teme kao što su moguće posledice prekida prehrambenog sporazuma, napori za reformisanje globalne finansijske arhitekture, poboljšanje uslova za privatne investicije i infrastrukturne projekte u Africi, kao i situacija u Sahelu.

Ističe se da i Šolc namerava da iskoristi sastanke za pripremu međunarodne konferencije koja će se održati u Berlinu 20. novembra, a na kojoj evropski i afrički lideri nameravaju da promovišu inicijativu čiji je cilj poboljšanje uslova za održivo ulaganje privatnog sektora u afričke zemlje, uključujući infrastrukturu.
Samit G20 održaće se od 9. do 11. septembra u prestonici Indije. Rusiju će na forumu predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a Kinu premijer Državnog saveta te zemlje Li Ćijang.
G20 - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
SVET
Indija: Zelenskog nismo pozvali na G20 - to nije Savet bezbednosti UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala