- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Na pomolu nova „Milova“ vlada Crne Gore koju mnogi pobednici – neće podržati

© Tanjug / MEDIABIROSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Nakon sjednice Glavnog odbora PES i potvrde Milojka Spajića da nije dobio apsolutnu podršku ni u svojoj partiji za njegov koncept formiranja 44. crnogorske vlade, u kojoj nema mjesta za predstavnike ZBCG, izvjesno je da se mandatar odlučio za vladu koja će imati minimalnu podršku poslanika u Skupštini.
Konkretno, podršku da sastavi vladu sa partijama koje su ga podržale za mandatara, Spajić nije dobio od poslanica PES Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović.
Ćinćur je predsjednica Opštinskog odbora PES iz Bara i navodno je na sjednici GO rekla da neće glasati za tu odluku i da njen stav dijeli cijeli barski odbor. I Alternativa CG otkazala je podršku Spajiću.
Novinar Mladen Stojović ističe za Sputnjik upravo činjenicu da je na sastanku GO “Evrope sad” potvrđeno da Milojko Spajić nema apsolutnu podršku članstva za svoj koncept formiranja Vlade u kojoj nema predstavnika koalicije ZBCG, a u kojoj su neki od najvažnijih resora prepušteni političarima koji su do poslednjeg trenutka podržavali Mila Đukanovića.
“Prema mojim informacijama, Spajić nije dobio podršku, između ostalog, od dvije poslanice PES u Skupštini, i sada ostaje da vidimo kako će one glasati kada bude došao trenutak izjašnjavanja o podršci Vladi u Skupštini. Isto važi i za poslanicu Alternative čiji je lider Vesko Pejak poručio da ne podržava Spajićev koncept. Tu je i enigma o stavu Ujedinjene Crne Gore - da li će Vladimir Dobričanin podržati u parlamentu Spajićev koncept. Članovi ove partije su juče, recimo, masovno iskazali podršku stavu Pejaka, pa se čini da Ujedinjena neće stazama SNP. Šta to znači - Spajiću za izglasavanje Vlade treba, čini se sada, najmanje jedan glas iz "rezervoara DPS-a". Već je poznato da ga je obezbijedio u Mehmedu Zenki. Pitanje je da li će dobiti podršku i od SD-a, a rađeno je i na tome. Možda narednih dana "slomi" malu pobunu u svojim redovima ali to neće promijeniti raspoloženje većine naroda, a ono je protiv mafiokratskog sistema Mila Đukanovića”, kaže Stojović.
On ističe da se tako od jednostavne situacije i izbora Vlade koju podržava 50 i više poslanika i koja ima otvoren put da pokrene reforme od mafije zarobljenog pravosuđa i drugih institucija, dobija nešto što će makar 40 odsto građana tretirati kao veleizdaju.
“Dobijamo ono što sam najavio u prethodnom komentaru za vaš medij - da je Milojko Spajić potvrdio da igra za Mila Đukanovića. Dugo je ova teza "kuvana" u javnosti, mnogo je bilo signala koji su na to ukazivali i detalja otkrivanih nakon što je Spajić izabran za ministra finansija u 42. Vladi i postao lider najjače političke organizacije u zemlji. Teško je povjerovati da, nakon što su mu 15 dana pošto je postao mandatar iz ZBCG javno poručili da prihvataju njegovu tanku ponudu za učešće u Vladi, on ovako odlučno to odbio tretirajući predstavnike 15 odsto građana koji su bili žrtve Đukanovićevog režima tri decenije kao prevarante. To je politički amaterizam ali i prostakluk, to je prst u oko većini onih preko čijih je glasova i borbe on došao u poziciju da bude mandatar. I ujedno, to je početak velike krize u kojoj će Spajić i njegovi partneri biti na istoj strani sa Milom Đukanovićem, a protiv onih koji su se do zadnjeg trenutka nadali da imaju isti zajednički cilj - oslobađanje Crne Gore od mafije”, tvrdi Stojović.
Kako kaže, Spajić i njegovi saborci su imali priliku da uče od Jakova Milatovića o političkom bontonu i da izbjegnu ovakav razvoj događaja.
„Mislim da su potcijenili prije svega narod, da su pogrešno povjerovali da je riječ o njihovom obračunu sa kolegama iz ZBCG, i prethodno sa GP URA. Ovo nije 1997. u kojoj je Milo mogao udbaškim tehnologijom da pobedi Momira Bulatovića“, kaže Stojović.
Naš sagovornik tvrdi da predstojeća kriza neće biti samo posledica pobune Srba u Crnoj Gori, već kao i u svim prethodnim vaninstitucionalnim borbama protiv Đukanovićevog mafiokratskog režima, pobuna građana koji su siti mafije u svim porama društva i državnim isntitucijama, nepravde i pohare države.
“Ti građani su teško progutali uvođenje na velika vrata Đukanovićevih kolaboranata, i biće sada gurnuti ka ZBCG i URA, čak i ako se ne slažu sa politikom ovih partija. Rodiće se i novi politički subjekti koji će popuniti vakuum koji nastaje razočaranjem u PES i partnere, i na prvim sledećim izborima koji se budu desili na proljeće 2024. Spajićevi će shvatiti šta se ovih dana zapravo desilo sa Evropom sad. Kao što je narasla odjednom na talasu narodnog nezadovoljstva, odjednom će se i istopiti. Nikakav haračluk državnih resursa neće to moći da spriječi. Narod Crne Gore je jednostavno umoran od prevara i otimanja, a nadolazeća ekonomska kriza će to raspoloženje dodatno podgrijati i nije teško prepoznati šta slijedi”, mišljenja je Stojović.
Predstavnici Pokreta Evropa sad i koalicije Za budućnost Crne Gore počeli su pregovore o formiranju Vlade.  - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
REGION
Poslanica Evrope sad: Nisam jedina glasala protiv Spajićeve vlade
Zgrada Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
REGION
Spajićevi partneri protiv njegove vlade: U vlast ulaze i oni koji su izazvali litije u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala