- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

BRIKS će razmotriti formiranje alternativnog platnog sistema

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaUčavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR
Učavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Ministri finansija BRIKS-a formiraće do narednog samita u Kazanju grupu koja će razmotriti pitanje formiranja alternativnog platnog sistema, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na marginama samita BRIKS-a u Johanesburgu.
Ministar je podsetio na projekat pula rezervnih valuta BRIKS-a. Prema njegovim rečima, to je „preteča koraka koje (zemlje BRIKS) planiraju da preduzmu – korake za olakšavanje korišćenja nacionalnih valuta, ali što je najvažnije, za formiranje alternativnog sistema plaćanja“.

"Kako će to tačno izgledati, o tome treba da se pozabave ministri finansija i guverneri Centralnih banaka. Oni treba da formiraju odgovarajuću radnu grupu i pripreme preporuke šefovima država za sledeći samit u Kazanju", rekao je Lavrov.

Što se tiče jedinstvene valute BRIKS-a, kako je istakao ministar, o tome za sada nema reči.
„Niko sada ne govori o jedinstvenoj valuti. Sada je sva pažnja usmerena na pronalaženje načina da se osigura međusobna trgovina, zajednički ekonomski projekti, investicije na način da to ne zavisi od sistema koji kontrolišu SAD i njihovi zapadni saveznici“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala