- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruska crkva spremna da primi monahe Kijevske lavre ukoliko ih Kijev protera

© Sputnik / Igorь KostinSpomenik Bogdanu Hmeljnickom u Kijevu. Iza Kijevsko-pečerska lavra
Spomenik Bogdanu Hmeljnickom u Kijevu. Iza Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Beloruska pravoslavna crkva spremna je da primi monahe Kijevsko-pečerske lavre u svoje manastire ukoliko ih ukrajinske vlasti nasilno isele, saopštio je Sinod BPC.
„Sinod Beloruske pravoslavne crkve potvrđuje da u slučaju nasilnog iseljavanja monaštva iz Kijevsko-pečerske lavre, oni mogu da nastave sa monaškim podvigom u manastirima Beloruske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju.
Sinod se takođe obratio ukrajinskim vlastima, pozivajući ih da spreče izvoz crkvenih relikvija i svetinja koje se vekovima čuvaju u Kijevsko-pečerskoj lavri i koje su duhovni oslonac za sve slovenske narode.
„Protivimo se proterivanju bratije Kijevsko-pečerske lavre iz manastira gde se decenijama podvizavaju u bogougodnosti i molitvi za dobro ukrajinskog naroda. Članovi Sinoda u ime sveštenstva, monaštva i vernika Beloruske pravoslavne crkve još jednom odlučno osuđuju postupke vlasti Ukrajine i grada Kijeva koji su u suprotnosti sa ukrajinskim zakonodavstvom i univerzalnim moralnim zakonom“, navodi se u saopštenju.
Ranije je Ministarstvo kulture Ukrajine monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da do 4. jula napuste prostorije Kijevsko-pečerske lavre. Danas je komisija Ministarstva stigla u Lavru u nameri da zapečate nekoliko korpusa, ali ih je u tome sprečilo stotinu vernika.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
RUSIJA
Ukrajinska komisija stigla u Kijevsko-pečersku lavru, vernici brane manastir /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala