- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srpski gradić u kom su se pomirili „beli“ i „crveni“ Rusi | Moja Rusija u Srbiji

Bela crkva - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas u Belu Crkvu, banatsku varoš u koju se posle Oktobarske revolucije i Građanskog rata u Rusiji doselilo oko 2.500 ruskih emigranata, Belogardejaca.
Otkrićete i zašto je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ruske emigrante dočekao raširenih ruku i kako su se u ovom srpskom gradiću pomirili „crveni“ i „beli“.
Čućete priču o Crkvi Svetog Jovana Bogoslova, koju su početkom tridesetih godina prošlog veka sagradili „beli Rusi“. Zavirićete u riznicu Ruske crkve, čuti njenu istoriju i otkriti zašto je prešla pod patronat srpske Patrijaršije.
Videćete i relikvije koje su ovde doneli Rusi i otkriti čiji je dar freska poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i carske porodice, koja je svirepo ubijena 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu od ruke boljševika.
Saznaćete i koliko danas u Beloj Crkvi živi potomaka „belih Rusa“ i zašto je većina njih napustila ovaj gradić i našu zemlju.
Ruska crkva nije stradala tokom Drugog svetskog rata, ali je sredinom januara 2017. godine pretrpela požar zbog starih i dotrajalih instalacija. Čućete priču i kakvo se čudo tada dogodilo.

O emisiji „Moja Rusija u Srbiji“

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta naše zemlje koja su obeležili znaminiti Rusi. Zavirite sa nama u različite kutke Srbije i upoznajte njihove veze sa Rusijom. Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Saznajte i kog srpskog kralja Rusi smatraju spasiocem:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala