- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Podrška srpskoj braći: Vidovdanski turnir u Moskvi /video, foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaVidovdanski turnir u Moskvi
Vidovdanski turnir u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
Rusko udruženje „Serbian Tifo“ organizuje u subotu u Moskvi humanitarni rusko-srpski „Vidovdanski turnir“ u fudbalu. Manifestacija se održava s ciljem da okupi ljude koji vole Srbiju, ruski narod upozna sa srpskom kulturom i jednim od najvažnijih praznika za Srbe.
Na turniru će takođe biti sakupljan i novac za izradu mozaične ikone Svete Petke u manastiru Crna reka.
Kako kaže za Sputnjik Andrej Leonov, jedan od organizatora i član udruženja „Serbian Tifo“, turnir će biti održan 1. jula na terenima Akademije „Spartak“, s početkom u 10 časova, a u njemu će učestvovati čak 16 ekipa: ekipa iz ruskog grada Tver i jedna iz grada Aleksandrova koju čine navijači „Zenita“, dve ekipe u kojoj se nalaze Srbi koji žive u Moskvi a ostale ekipe će činiti navijači moskovskih klubova.
Timovi će se boriti za veliki i mali „Vidovdanski pehar“ i tri kompleta medalja. Naš sagovornik dodaje da učesnici ovog turnira imaju između 18 i 45 godina.

„Rusi i Srbi braća zauvek“

„Okupljamo se da podržimo i čestitamo Srbima njihov glavni praznik. Turniri su zbližili mnogo ljudi. Na ovom događaju učestvovaće srpski vokalni ansambl narodne pesme ‘Žute kruške’ i kulturno- umetničko društvo ‘Tamo daleko’. Publika se može upoznati sa srpskom kulturom“, navodi organizatori ruskog volonterskog udruženja „Serbian Tifo“.
Leonov kaže da će sutrašnji turnir početi s gromoglasnim aplauzom i skandiranjem: „Rusi i Srbi braća zauvek“.
„Na našim turnirima učestvuju ekipe koje povezuje zajednička ljubav prema Srbiji i njenoj kulturi. Rusi se prema Srbima odnose kao prema svojoj braći. Mnogi možda ne znaju gotovo ništa o srpskoj kulturi, ali će vam reći da je Kosovo Srbija! Zaista se nadamo da će učesnici turnira naučiti nešto novo o kulturi ove zemlje i da će se upoznati sa srpskim narodnim pesmama. Pored toga, veoma je važno reći da srpske crkve i manastire gledamo kao naše. I zaista nam je drago da ovim turnirom možemo da pomognemo jednom od manastira“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Leonova, turnir se organizuje uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Moskvi. Takođe, pomoć u ovim akcijama pružaju i srpski restorani u Moskvi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala