- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Borjan ostaje bez reprezentacije?!

© Foto : The Canadian Press via AP/Frank GunnMilan Borjan u dresu reprezentacije Kanade
Milan Borjan u dresu reprezentacije Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Veliki unutrašnji problemi kanadskog fudbala izašli su na videlo posle istupa privremenog generalnog sekretara Džejsona de Fosa koji je najavio mogućnost da Fudbalski savez te zemlje proglasi bankrot. To znači da bi u budućnosti reprezentacija Milana Borjana mogla da otkazuje utakmice i takmičenja.
„Mnogo se mučimo. Nije neizbežno, ali trebalo bi da razmislimo šta proglašavanje bankrota nosi sa sobom i kako će uticati na našu organizaciju. Nemamo dvoljno novca za programe koje sprovodimo, a to uključuje i obrazovanje mladih trenera za muške i ženske selekcije“, rekao je De Fos.

„Razgovarali smo o bankrotu, ali ne u smislu da je to strategija ili nešto što je nužno. Više sam ja pokrenuo temu jer želim da naučim sve o tome. To je apsolutno poslednja opcija koju želim da iskoristimo. Ali moja je dužnost da budem informisan", dodao je čelnik FS Kanade.

Prema navodima tamošnjih medija, novčane rezerve kanadskog fudbalskog saveza su na kraju 2022. iznosile 2,4 miliona kanadskih dolara, što je pad od 7,1 miliona za godinu dana. Kanadski parlament istraživao je loše rukovođenje tamošnjim fudbalom jer funkcioneri krizu nisu shvatali ozbiljno.
Nešto ranije ove godine ministar sporta Paskal Stonž naložio je istragu u FS Kanade zbog „nedostatka finansijske transparentnosti." Vest o bankrotu pojavila se dok se ženska reprezentacija Kanade, aktuelne olimpijske šampionke, pripremaju za Svetsko prvenstvo, a muška predvođena Milanom Borjanom učestvuje na Gold kupu u SAD.
Džejson de Fos, koji je bio kapiten nacionalnog tima tokom karijere, nije ukazao na to da bi Svetsko prvenstvo i Gold kup mogli da dođu u opasnost, ali kaže da su utakmice nacionalnog tima ove godine ugrožene zbog besparice.
Funkcioner je podsetio da je muški tim Kanade izgubio prijateljske utakmice od Sudijske Arabije i Južne Koreje, te da je na utakmice Konkakaf Lige nacija ekipa letela u ekonomskoj klasi početkom meseca.

„Što se tiče biznis klase, leteće se samo preko Atlantika ubuduće. Voleli bismo da svako gostovanje naših igrača bude u biznis klasi, ali nemamo para za to. Nije da kažemo da igrači to ne zaslužuju ili da im ne treba, samo ne možemo da prijuštimo“, tvrdi De Fos.

Muška selekcija Kanade je prošle godine izborila prvi plasman na Svetsko prvenstvo još od 1986. godine, ali njihov selektor Džon Herdman veruje da bi finansijski problemi Saveza mogli da se odraze na pripreme za Mundijal 2026.
„Organizujemo Svetsko prvenstvo u našoj zemlji i nismo ozbiljni u nameri da ga osvojimo?! Moramo brzo da se vratimo u realnost. Nije tajna da Savez kuburi s finansijama. Čak i u situaciji kada selektor i i grači zajedno skupljaju novac za čartere i bezbednost na tim letovima. Mi smo najbolja generacija kanadskog fudbala, a stiže još bolja. Moramo da nađemo rešenje za finansije“, upozorava Herdman.
Početkom godine ženska selekcija Kanade je štrajkovala zbog nejednakosti u isplati i smanjenju budžeta. Fudbalski savez Kanade je u pregovorima sa muškom i ženskom selekcijom o novom kolektivnom sporazumu oko nadoknade, ali dogovora nema.
„I dalje razmišljam o sebi kao o fudbaleru i želim da reprezentativci znaju da sam na njihovoj strani. Potrebno je da razumeju da imamo malo novca i da smo to spremni da im damo. Ne želim da otimam novac iz drugih programa kako bih kompenzovao situaciju. znam da igrači to razumeju, ali i da žele ono što smatraju da im pripada, zaključio je De Fos.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala