- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jeftina retorika ili opasne namere: Senat SAD pripremio rezoluciju o Rusiji i Belorusiji

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Senata u Vašingtonu
Zgrada američkog Senata u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
U američkom Senatu predstavljena je rezolucija koja predlaže da se eventualna upotreba nuklearne eksplozivne naprave na teritoriji Ukrajine od strane Rusije ili Belorusije smatra napadom na NATO. Ruski eksperti ne isključuju da je rezolucija priprema terena da Kijev sa Vašingtonom izvede provokaciju na teritoriji Ukrajine a onda za to optuži Rusiju.
Američki senator Lindzi Grejem rekao je da je predstavljena rezolucija čiji je smisao da „ako Rusija ili Belorusija detoniraju nuklearnu napravu na teritoriji Ukrajine kako bi zaustavili kontraofanzivu ili pokušali da potisnu volju ukrajinskog naroda, onda se takav napad treba smatrati napadom na Alijansu“.
Prema njegovim rečima, Rusija treba da uzme u obzir da će upotreba nuklearnog oružja na teritoriji Ukrajine izazvati „masovni odgovor od strane NATO-a koji će je uvući u rat sa Alijansom“.
Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da su te spekulacije apsurdne. Rusija je bila i dalje je odgovorna nuklearna država, naglasio je Antonov.
„Lokalna elita takvom jeftinom retorikom demonstrira apsolutnu nekompetentnost u strateškoj sferi“, istakao je Antonov i dodao da Rusija raspoređuje nuklearno oružje u Belorusiji na legalnoj osnovi, ne kršeći nijednu međunarodnu obavezu.
Uradili smo upravo ono što Amerikanci rade decenijama raspoređujući nuklearne bombe na teritoriji evropskih saveznika, naveo je ruski diplomata.
„Nacrt rezolucije kao svojevrsni odgovor na ‘pretnju’ koja navodno potiče od ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji još jedan je pokazatelj slepe mržnje prema našoj zemlji. Autori se ne ustežu da još dublje uvuku SAD u sukob u Ukrajini“, konstatovao je Antonov.

Moguća provokacija na teritoriji Ukrajine

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov, nije isključeno da ova rezolucija koju je predložio dobro poznati rusofob – Lindzi Grejem, ima veze sa mogućom provokacijom koja se sprema na teritoriji Ukrajine.
„Ova mogućnost postoji iz razloga što je bilo priča o stvaranju prljave bombe od strane Ukrajinaca. Istovremeno, pojavila se informacija da su materijali dobijeni iz nuklearne elektrane Rivne preneti, čini mi se, u nuklearnu elektranu u Černobilju. Tamo su verovatno planirali da naprave prljavu bombu...Takođe, ne treba zaboraviti da je bivši savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič ranije izjavio da je Ukrajina sposobna da razvije nuklearnu bombu za jedan dan. Pored svega ovog, privedena je grupa građana koja je planirala da prokrijumčari radioaktivni cezijus... Ne isključuje se mogućnost da Ukrajina upotrebi neku eksplozivnu napravu a optuži Rusiju da je navodno primenila nešto poput nuklearnog oružja na teritoriji Ukrajine“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Da postoji verovatnoća da se na teritoriji Ukrajine sprema neka provokacija, slaže se i Konstantin Blohin, vojni ekspert i vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka.
„Ako do ove provokacije dođe, oni će za to optužiti Rusiju. Međutim, moguće je da pripremom ove rezolucije žele da uplaše Moskvu i izvrše psihološki pritisak iz razloga što ukrajinska kontraofanziva stagnira, a to znači da na neki način moraju da pokušaju da zaustave Rusiju u sprovođenju specijalne vojne operacije. Mislim da ovo najviše rade iz razloga što je Ukrajina njihov geopolitički projekat“, konstatuje naš sagovornik.

Pokušaj ocrnjivanja Rusije

Pored toga, Amerikanci pripremom ove rezolucije žele da ocrne Rusiju, decidan je Konstantin Blohin.
„Rusija nikada prva neće upotrebiti nuklearno oružje. Međutim, ako bude primorana, onda će ga primeniti kao odgovor iz razloga što joj tada neće ostati drugog izbora. Ali, što se tiče Ukrajine, Rusija ga na teritoriji ove zemlje nikada neće upotrebiti“, naglašava sagovornik Sputnjika.
S druge strane, Jurij Svetov smatra da je američki Senat pripremio rezoluciju jer želi da se na neki način verovatno umeša u sukob na Ukrajini.
„Ako se izvrši ova moguća provokacija, san ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog se može ostvariti – NATO će se verovatno umešati u ovaj sukob. Oni mogu u Ukrajinu poslati trupe iz Poljske, Rumunije ili onih zemalja koje su željne borbe protiv Rusije. Zaista može doći do velike eskalacije“, upozorava stručnjak.
Treba napomenuti da je rezoluciju, koja nema obavezujući karakter, sastavio sa Grejemom demokrata iz Konektikata Ričard Blumental.
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski ambasador: Američke spekulacije da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini - apsurdne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala