- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kog srpskog kralja Rusi smatraju spasiocem | Moja Rusija u Srbiji

© Foto : Sputnjiku ustupio Leonid KampeRuske izbeglice na jednom od brodova, zbog kuge, kolere, tifusa, poneki su čekali mesecima da se konačno iskrcaju na kopno. Nije zabeležen ni jedan incident.
Ruske izbeglice na jednom od brodova, zbog kuge, kolere, tifusa, poneki su čekali mesecima da se konačno iskrcaju na kopno. Nije zabeležen ni jedan incident. - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas u Belu Crkvu, gde je posle Oktobarske revolucije i Građanskog rata u Rusiji stiglo oko 2.500 ruskih emigranata. U ovu banatsku varošicu prebačene su i kompletne školske ustanove, što do tad nije zabeleženo nigde drugde u svetu.
„Beli Rusi“ su ovde imali svoj Kadetski korpus, školu za kadete, ali i Institut za plemićke devojke. Saznaćete kako je izgledao njihov život u Beloj Crkvi i kako su ovde bili prihvaćeni.
Otkrićete i kako je izgledao njihov put od Rusije do Srbije i zašto je većina „belih Rusa“ nakon početka Drugog svetskog rata napustila Srbiju.
Videćete i kako izgleda „Kadetska memorijalna soba“ Vladimira Kasteljanova, jednog od potomaka „belih Rusa“, a posetićemo i Rusko groblje, gde je sahranjeno oko 650 Rusa, od kneginja i državnih savetnika, umetnika i naučnika, sveštenika i kadeta, inžinjera i profesora do 19 generala.
Saznaćete i kog srpskog kralja Rusi smatraju spasiocem.

O emisiji „Moja Rusija u Srbiji“

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta naše zemlje koja su obeležili znaminiti Rusi. Zavirite sa nama u različite kutke Srbije i upoznajte njihove veze sa Rusijom. Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Pogledajte i otkrijte i zašto se Tolstoj nije preselio u Novi Sad:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala