Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mirno na severu Kosova i Metohije

© Teodor AnastasijevićJarinje
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Pratite nas
Na severu Kosova i Metohije posle jučerašnjih sukoba tzv. kosovske policije i građana trenutno je mirno. Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsednici.
Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraćaj se odvijaju bez problema. Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosmeta koji su se vraćali sa skupa „Srbija nade“ u Beogradu.
Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli, bezbednosnih razloga, javlja RTS.
Nema blokada, saobraćaj se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS. Identična situacija je i na prelazu Brnjak
Misija Kfora oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja. Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.
Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da se, po naredbi predsednika Republike za podizanje borbene gotovosti, Vojska Srbije razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji.
Za 9 sati zakazana je sednica Nacionalnog saveta za bezbednost kojoj će prisustvovati i predsednik države Aleksandar Vučić.
Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.
Kosovska policija ulazi u zgradu opštine Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
Haos na KiM: Suzavcem i šok bombama na Srbe, zakazan Savet za nacionalnu bezbednost u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala