- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

MMF: SAD što pre da podignu ili suspenduju limit javnog duga

CC0 / Pixabay / Dolar i američka zastava
Dolar i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je danas SAD da odmah podignu ili suspenduju limit javnog duga, uz upozorenje da će vraćanje uporno visoke inflacije na dva odsto prema cilju Federalnih rezervi zahtevati povišene kamatne stope tokom većeg dela 2024.
„Prekoračenje granice saveznog duga moglo bi da stvori dalji sistemski rizik koji se u potpunosti može izbeći i za američku i globalnu ekonomiju u trenutku kada već postoji vidljivi teret. Da bi se izbeglo pogoršanje negativnih rizika, Kongres bi trebalo da odmah podigne ili suspenduje gornju granicu duga“, navodi se u saopštenju MMF-a.
Kako prenosi Blumberg, MMF je ovo saopštio nakon konsultacija po članu IV, što je procena MMF-a o ekonomskom i finansijskom razvoju zemalja nakon sastanaka sa poslanicima i javnim zvaničnicima konkretne zemlje.
Pregovarači Republikanci i oni iz Bele kuće približavaju se sporazumu o podizanju granice duga i ograničavanju federalne potrošnje na dve godine, kako su ranije naveli neimenovani izvori, jer je sve manje vremena da se spreči neplaćanje obaveza SAD.
Isti izvori naveli su da su dve strane u pregovorima suzile razlike poslednjih dana, iako još nema dogovora, niti je postignut konačni sporazum, navodi agencija.
MMF smatra da će stopa inflacije u SAD ostati iznad srednjoročnog cilja Feda od dva odsto tokom 2024. godine.
„Vraćanje inflacije na dva odsto zahtevaće duži period stroge monetarne politike. Predviđamo da će stope ostati na 5,25 odsto do 5,5 odsto do kraja 2024.“, izjavila je generalna direktorka MMF Kristalina Georgijeva.
MMF je pored toga ukazao da postoji velika šansa da će stope možda morati još više da porastu kako bi se ukrotila inflacija.
U saopštenju se dodaje da bi duže kamatne stope mogle da povećaju verovatnoću pojavljivanja većih, sistemskih problema sa bilansom u bankama, kao i da bi nedavni bankrot američkih banaka mogao da bude potencijalan uvod u ozbiljnije probleme sistemske finansijske stabilnosti.
Ekonomisti procenjuju da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, potreslo finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju u SAD sa rastućom nezaposlenošću.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
EKONOMIJA
Ima li kraja? Amerika gornju granicu duga podizala čak 78 puta - ali više ništa neće biti isto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala