- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako je Srbin doprineo pobedi Rusa nad Napoleonom | Moja Rusija u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićTrg u Vršcu
Trg u Vršcu - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas u Vršac, grad čija je istorija neraskidivo povezana sa Rusijom i Rusima i grad koji svoju slobodu, u velikoj meri, duguje Crvenoarmejcima.
Saznaćete koji velikani su rođeni ili živeli u ovom gradu i kako je Vrščanin, čuveni ruski general Đorđe Arsenijević Emanuel doprineo pobedi Rusa nad Napoleonom.
Čućete životnu priču i o Nikiti Tolstoju, čuvenom akademiku, slavisti i lingvisti, praunuku velikog ruskog pisca Lava Tolstoja, koji je rođen u ovom gradu.
Saznaćete i zašto je park u centru Vršca nazvan – Ruski park i kako su Crvenoarmejci oslobodili ovaj grad, koji zahvaljujući Crvenoarmejcima i danas 2.oktobar slavi kao Dan oslobođenja.
Videćete i Spomen-kosturnicu, gde danas počiva 363 vojnika Crvene armije i otkriti zašto je sovjetski maršal Fjodor Tolbuhin posetio ovaj grad za vreme Drugog svetskog rata.
Videćete i spomenike streljanim civilima u Alibunaru, među kojima je i grob ruskog protođakona Ivana Kotova. Čućete priču zašto je baš on izveden pred streljački vod.
Otkrićete i koji je hram u Vršcu bio dat sveštenstvu Ruske pravoslavne zagranične crkve i ruskim vernicima, koji su posle revolucije i građanskog rata stigli u Kraljevinu Jugoslaviju.
Saznaćete i kako su se Vrščani su se odužili svojim junacima i velikanima i kako čuvaju sećanja na njih.

O emisiji „Moja Rusija u Srbiji“

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta naše zemlje koja su obeležili znameniti Rusi. Zavirite sa nama u različite kutke Srbije i upoznajte njihove veze sa Rusijom. Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Pogledajte i pravu filmsku epopeju Rusa koji je zaslužio i spomenik u Srbiji:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala