- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ulica Dušana Silnog

© Sputnik / Lola ĐorđevićDušan Lajović
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
U prestonici Republike Srpske jedan od glavnih Bulevara nosi ime „Cara Dušana“ odnosno Dušana Silnog, a na nešto manje od dva kilometra od te prometne ulice Dušan Lajović, srpski teniser, napravio je veliki podvig i podigao trofej „Srpska opena“.
Da je pred turnir „Srpska open“ napravljena anketa sa upitom koji teniser ima najveće šanse da osvoji turnir Dušan Lajović gotovo sigurno ne bi bio među prva tri favorita, međutim, srpski teniser nije imao razloga da mari za to, uživao je na terenu i na kraju zasluženo podigao drugi pehar u karijeri.
Uvek skroman, nasmejan i prijatan Dušan je odavao utisak izuzetno dobre osobe van terena što su potvrdili mnogi u Banjaluci. Andrej Rubljov čitavu konferenciju za medije posle finala posvetio je Dušanu, dok su reči Đorđa Đokovića, direktora turnira,odjekivale Banjalukom.
„Ne postoji bolji čovek na svetu, to mogu da vam garantujem, ovaj čovek je gormada“, rekao je Đoković tokom dodele pehara dok je Novak iz lože aplaudirao na te reči, a Dušan slušao bez trunke prepotentnosti.
Andrej Rubljov, ruski teniser, slično je govorio na konferenciji pokušavajući da dočara koliko je srećan zbog svog velikog prijatelja.
„Na skali od jedan do deset on je stotka, veoma je lojalan. Ako vam nešto kaže nikada vas neće prevariti, mnogo je dobar prijatelj. Veoma je dobra osoba, ne samo u tenisu i nego ćete takve ljude retko sresti i u životu. Mučio se mnogo i proživeo neke teške trenutke i zbog toga sam srećan što je osvojio trofej kod kuće, okružen porodicom. Borio sam se do kraja, ali on je zaslužio. Pobedio je dobre igrače, čak i Novaka”, istakao je Andrej.
Posle velike pobede u Banjaluci mnogi su ga prozvali „Dušanom Silnim“ i u tome nema ničeg pogrešnog, jer put koji je Lajović prošao na turniru 250 serije neki igrači ne prođu na Grend slemu.
U prvom kolu Dušana je čekao Filip Krajinović, jedan od njegovih najboljih prijatelja, a meč je bio težak iz svih mogućih uglova, emotivno, fizički, ali i psihički jer su zbog kiše srpski teniseri morali da igraju tokom dva dana.
Lajović je glatko izgubio prvi set, ali potom napravio neverovatan preokret koji i dalje nije ukazivao na to šta je sve srpski teniser spremio za Banjaluku, a spremio je mnogo. Na red je došao Francuz Gregoar Barer kome je prepustio samo tri gema, a potom je usledio najveći izazov.
Dušan je naišao na Novaka Đokovića, a Banjaluka koliko god nije htela da se Lajović oseti manje voljeno nije mogla da sakrije čiju stranu više drži. Dok se sa tribina čulo „Ajmo Nole“, samo na momente bilo je i onih koji bi uzviknuli „Volimo i tebe Duci“. Nije se ljutio srpski teniser, jer je kako je rekao i sam sebe uhvatio kako navija za najboljeg tenisera sveta iako igra protiv njega.
Ono što možda nije mogao ni da sanja Dušan je uradio. Njegovi jednoručni bekhendi toliko su prelepo padali na linije i u fantastične uglove terena, da je njegov tenis na momente ličio kao na tenis igrača koji je doktorirao na šljaci. Zasluženo je savladao Novaka, a onda je na red došao i Miomir Kecmanović.
Lajović je i sam mislio da u njegovom rezervoaru goriva više nema, a nije bilo ni vremena da ga natoči. Kada je Kecmanović dobio prvi set činilo se da je sve gotovo, jer je Dušan uporno ponavljao kako nema snage. Međutim, nijednog trenutka nije odavao utisak tenisera koji će da odustane. Usledio je još jedan preokret i još jedna velika pobeda koja ga je odvela u finale.
Prognoze su bile jasne, koliko god je publika navijala za Lajovića, objektivno mišljenje bilo je da trofej ide u ruke Andreja Rubljova. Ne samo zbog forme u kojoj se Rus nalazi već zbog činjenice da je proveo duplo manje vremena na terenu od Srbina.
Međutim, tada se pojavio Dušan Silni! Baš kao što je srpskog vladara Dušan Silnog krasio jak karakter i temperament, tako su se te osobine prepoznale i kod srpskog tenisera u finalu u Banjaluci.
Osetio je podršku kakvu do sada nije imao prilike da oseti, a to je u njemu probudilo zver koja je bila gladna uspeha iako joj je srce bilo ranjeno. Prošao je kroz mnogo padova, prethodne dve sezone borio se da ostane blizu 70. mesta na ATP listi, a znao je oduvek da je predodređen za veće uspehe.
Forma je padala, bilo je povreda, bilo je problema, ali ranjeno srce nastavilo je da kuca šampionskim ritmom i Dušan je konačno dočekao svojih pet minuta. Nošen povicima „Ajmo Duci“, srpski teniser potpuno je kontrolisao meč protiv Rubljova u prvom setu.
Usledio je pad u drugom, a onda i zabrinutost jer je bilo jasno kao dan da je Lajoviću ostalo minimalno snage, dok Rus u tom aspektu nije imao nikakvih problema. Međutim, kada su zveri gladne, one ne mogu da budu ranjive.
Dušan je poveo sa 5:1 u odlučujućem setu, a onda kada je Andrej vezao tri naredna gema, izvukao je iz sebe i onaj poslednji atom snage i na kraju blistavom igrom stigao do trofeja, na manje od dva kilometara od ulice „Cara Dušana“ u Banjaluci.
Nije to previše dugačka ulica, ali se nalazi blizu centra pa je zato Banjalučani smatraju jednom od glavnih ulica u svom gradu jer vodi do tvrđave. Možda srpski teniser nije znao da igra jedan od najvažnijih mečeva u karijeri nedaleko od te ulice, ali simbolika je jasna
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SPORT
Džinovski skok Lajovića posle osvajanja Srpska opena – zna se ko je prvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala