- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Amerika isporučuje Tajvanu 400 protivbrodskih raketa „harpun“

Raketni sistem harpun - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Tajvan namerava da od Sjedinjenih Američkih Država kupi 400 protivbrodskih projektila „harpun“ koji se ispaljuju sa kopna, a taj posao je 2020. odobrio američki Kongres, tvrdi „Blumberg“.
Tajvan je ranije kupio „harpune“ koji se ispaljuju sa brodova, a proizvodi ih američki „Boing“. Sada Tajpej želi da kupi i mobilne verzije tih raketa za lansiranje sa kopna, kaže Rupert Hamond Čejmbers, predsednik Američko-tajvanskog poslovnog saveta. To su potvrdili i drugi izvori „Blumberga“ upoznati sa tim poslom.
Prema njihovim navodima, isporuka raketa Tajvanu ide preko ugovora Pentagona, odnosno Komande za logistiku mornarice i avijacije. Pentagon je nedavno objavio da je potpisao ugovor sa „Boingom“ vredan 1,7 milijardi dolara, ali bez navođenja Tajvana kao krajnjeg korisnika.
Taj posao dolazi u vreme izraženih tenzija između SAD i Kine, posebno zbog Tajvana. Kina je nedavno održala vojne vežbe u blizini ostrva koje smatra svojom teritorijom, posle posete tajvanske predsednice Americi i susreta sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Mekartijem.
Portparol američkog ministarstva odbrane, potpukovnik Martin Majners, odbio je da komentariše da li će Tajvan dobiti „harpune“, ali je rekao da će „nastaviti da rade sa (vojnom) industrijom kako bi Tajvan blagovremeno dobio odbrambenu opremu“.

„Američko snabdevanje Tajvana odbrambenim artiklima, koje uključuje održavanje postojećih sposobnosti preko strane vojne prodaje i komercijalne prodaje, od suštinske je važnosti za bezbednost Tajvana“, rekao je Majners.

Ugovor o isporuci „harpuna“ pominjali su i članovi američkog Kongresa, kao što je Majkl Mekaul, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, navodeći da se radi o delu američkog paketa vrednog 19 milijardi dolara namenjenog Tajvanu. Pored „harpuna“, u tom paketu su i avioni F-16, torpeda M-48, haubice M109A6 „paladin“, rakete „stinger“...
O tome bi trebalo da se raspravlja u komitetu za vojna pitanja Predstavničkog doma.
Američki Centar za strateške i međunarodne studije, najpoznatija tink-tenk organizacija u SAD, održao je prošle godine simulaciju potencijalne invazije Kine na Tajvan, a u njima je istaknut značaj raketa „harpun“ koje se lansiraju sa kopna kao deo pomorske odbrane.
„Zbog svoje pokretljivosti i mogućnosti da dosegnu ceo Tajvanski moreuz, ti projektili su se pokazali kao veoma efikasni protiv kineskih invazionih snaga. One su smanjile i potrebu za stacioniranjem američkih snaga na ostrvu. Međutim, 400 raketa nije dovoljno“, rekao je Mark Kansijan, koji je upravljao simulacijom.
Tajvan je, inače, od „Boinga“ već naručio opremu za „obalsku odbranu“ vrednu 498 miliona dolara, koja se može dovesti u vezu sa „harpunima“, kao što su mobilni transporteri, radari i oprema za obuku.
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
SVET
Kina više nema iluzija – sprema se za vojni sudar sa SAD /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala