- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zapadni Balkan više nije na vrhu liste s najviše migranata

© Foto : OMK MUP REPUBLIKE SRBIJEPretres migranata u Horgošu
Pretres migranata u Horgošu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Zapadni Balkan više nije na vrhu liste regiona s najviše ilegalnih migranata koji ulaze u EU, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio Fronteks. Razlog tome je usklađivanje vizne politike Srbije sa Evropskom unijom.
Banjalučkim Nezavisnim novinama je u Fronteksu rečeno da je u prva dva meseca ove godine registrovano 28.130 ilegalnih ulazaka u EU, a u regionu je zabeleženo 28 odsto manje ulazaka u odnosu na isti period lani.
Prvenstveni razlog novim trendovima je Srbija, koja je, kako navode, konačno uskladila svoju viznu politiku sa EU, pa više nijedna zemlja iz koje migranti ulaze u EU nema bezvizni režim s tom zemljom.
Inače, EU je odlučna da ove godine reši migrantsku krizu na zapadnom Balkanu, a ministar bezbednosti BiH Nenad Neših je potvrdio da su pripreme za potpisivanje sporazuma BiH i Fronteksa, evropske granične službe, u završnoj fazi.
Prema podacima Fronteksa, proteklih nekoliko godina polovina svih ilegalnih migranata koji su registrovani u EU tamo je došla preko teritorije zapadnog Balkana. Iako niko to javno ne želi da prizna, najveći razlog tome je neefikasnost službi u zemljama zapadnog Balkana, koje nisu uspele da se izbore s ovim problemom, bilo zato što bi migrante samo „ispratili“ do granice s EU, bilo zbog lošeg menadžmenta sistema kampova i registracije tih ljudi, pišu „Nezavisne“.
Zbog toga je EU tražila od zemalja regiona da, osim usklađivanja svoje vizne politike s EU, potpišu nove sporazume s Fronteksom, koji bi ovoj evropskoj agenciji dali izvršna ovlašćenja, odnosno omogućili da zajedno s regionalnim policijskim agencijama obavlja kontrolu i upravlja migracijama.
Banjalučke novine podsećaju da im je u Evropskoj komisiji ranije potvrđeno da EU trenutno pregovara i s BiH o pojačanom sporazumu o saradnji s Fronteksom, a novi sporazum će im, kažu, omogućiti da pomognu partnerima u njihovim naporima da upravljaju migrantskim tokovima, predupredi ilegalne migracije i rešava prekogranični kriminal na čitavoj njihovoj teritoriji.
Podsetimo, Fronteks trenutno ima zaključene sporazume s Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom i Moldavijom, a uskoro će, prema najavama, na snagu stupiti sporazum sa Severnom Makedonijom.
„Agencija može da sprovodi ove operativne aktivnosti izvan EU samo kada se potiše sporazum o statusu između zemlje u pitanju i EU. Važno je da se razume da Fronteks ne igra nikakvu ulogu u tom procesu, jer se o sporazumu o statusu pregovara između Evropske komisije i zemlje koja nije u EU“, navedeno je iz agencije.
Brod sa 629 migranata iz Afrike neće da prime Italija i Malta - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
SVET
Italija proglasila vanredno stanje zbog priliva migranata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala