Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština igra na tankoj žici: Srbija neće pristati na nametanje rešenja

© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtest Srba u Štrpcu
Protest Srba u Štrpcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Poruka sastanka Srba sa Kosova i Metohije sa predsednikom Srbije i članovima Vlade Srbije je jasna - neće uspeti da nam nametnu rešenja koja bi išla u prilog potvrde državnosti Kosova, a takve namere mogu da ugroze bezbednost u regionu, kaže diplomata Zoran Milivojević.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Raški sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i tom prilikom , između ostalog, ukazao na značaj da se održi pre svega mir ali i uputio snažnu poruku da ako naš narod bude napadnut, kod njega "neće biti kreni-stani". Vučić je upozorio i na opasnost koju nosi namera Prištine da održi lokalne izbore na severu Kosova bez učešća Srba, ali i izneo opravdanu sumnju da Aljbin Kurti nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SRBIJA
Vučić: Srbija nije i neće izvoziti oružje Ukrajini i ne postoji nijedan papir koji dokazuje da jeste
Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je poruka ovog sastanka bila jasna i očekivana.
„Nema nikakve sumnje da Srbija neće promeniti stav i da se neće prikloniti onome što radi prištinska strana koja u tome na žalost ima podršku i nekih zapadnih centra moći. Cilj im je da nam nametnu rešenja koja bi išla u prilog potvrde državnosti tzv. Kosova i da preko lokalnih izbora i prisustva njihovih policijskih i drugih snaga na severu Kosova nametnu faktičko stanje i ostvare suverenitet i na severu,“ objašnjava Milivojević.

Sa KiM ponovo u SB UN

To je, kako naš sagovornik ističe, stvar broj jedan na kojoj rade, dok druga stvar počiva na tome da se proces usmeri ka njihovim unutrašnjim rešenjima za lokalnu vlast, kako bi se eliminisala ZSO.
„Dakle, nametanjem rešenja koje bi podrazumevalo potpunu dominaciju albanskog faktora. To je nešto što je njihov smisao. Srbi će te lokalne izbore za četiri opštine na severu Kosova koje je Priština zakazala za 23. april bojkotovati. Bez Srba ti izbori neće imati nikakav legitimitet, a ni legalitet jer bez njihovog učešća nema legaliteta čak i ako se gleda Ustav takozvanog Kosova i neki propisi, od funkcionisanja Skupštine pa nadalje. Tako da ti izbori neće ni na taj način imati nikakvu vrednost niti značaj, ali se dovodi u pitanje stabilnost i bezbednost,“ upozorava Milivojević.
Samim tim, dodaje on, dovodi se u pitanje funkcionisanje bilo kakvih institucija i sistema na KiM a odgovornost za to ne snosi Srbija.
„Mislim da je krajnji momenta da počne da funkcioniše Kfor i Rezolucija 12 44 i mislim da bi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) zakazana za 27. april ovo pitanje trebalo ozbiljno da ima na dnevnom redu i da bi polako trebalo da se vraćamo u one institucije koje su i politički i pravno nadležne za stanje na KiM a to je SB UN. Jer je jasno da je Evropska unija izgubila i svaki kredibilitet, a jasne su i njene intencije zajedno sa Prištinom da se samo razgovara o potvrdi državnosti Kosova i da su sve mere i akcije podređene tome,“ smatra Milivojević.

Pet zaključaka Vučića i Srba sa KiM

Sastanak Vučića sa Srbima sa KiM je trajao oko tri sata a prisustvovali su i predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i članovi Vlade Srbije. Vučić je izneo pet zaključaka o kojima se na prethodnom sastanku sa Srbima sa KiM razgovaralo, među kojima su se našli zahtevi za hitnu reakciju EU i drugih organa i institucija u svetu kako bi privremene institucije u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o tablicama; da Priština odmah postupi po svemu dogovorenom iz dijaloga i da se u skladu sa time srpski pregovarački tim ovlašćuje da nastavi da traži kompromisno rešenje; da se podrži odluka Srba da ne učestvuju na lokalnim izborima Prištine za četiri srpske opštine na severu Kosova, kao i da se zahteva da ti izbori budu održani nakon što Priština formira ZSO.
Tačka pet se odnosila na to da će Republika Srbija preduzimati sve zakonske mere kako bi osigurala prava svog naroda na Kosovi u i Metohiji. To se tiče i socijalnog opstanka naših ljudi i povećanja davanja i podsticaja. Na kraju, ove odredbe su obavezujuće za sve članove Vlade i institucije Srbije.
Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SRBIJA
Pripadnici tzv. KBS izveli vežbu sa bojevom municijom u Đakovici
Vučić sa Srbima na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SRBIJA
Spremno pet poteza: Vučić sa Srbima sa KiM /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala