Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Maske su pale – Brisel ni reči prekora Prištini, na Srbiju ide direktno kao revolveraš

© AP Photo / Darko VojinovicAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Smisao angažovanja EU u dijalogu između Beograda i Prištine je da Srbija prizna nezavisnost tzv. Kosova. Otuda i pretnje Petera Stana samo Srbiji ako ne ispunjava ono što je dogovoreno u Briselu i Ohridu. Maske su pale – Brisel na Srbiju ide direktno, kao revolveraš.
Ako je sudeći po izjavama portparola Evropske komisije (EK) Petera Stana, EU ima čudan način da trasira put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, procesa u kome je posrednik više od deset godina.
Samo poslednja Stanova izjava, a on je u okvirima briselske birokratije zadužen za izricanje zvaničnih stavova Unije, može da posluži za primer u najmanju ruku čudnog shvatanja misije nepristrasnog posrednika.
Kada je govorio o posledicama neispunjavanja dogovora postignutih u Briselu i Ohridu, portparol EK je potvrdio da će ih biti, političkih, finansijskih, kao i posledica po kredibilitet – ali samo po Srbiju. Ni jednom rečju nije pomenuo Prištinu, iako kosovski Albanci u teoriji međunarodnih odnosa mogu da posluže kao poslovičan primer onih koji ne ispunjavaju preuzete obaveze.
U poslednjih nekoliko godina mogli smo da se uverimo da u kriznim situacijama i atmosferi podignutih tenzija za koje je odgovorna bila isključivo Priština, Stano ili neki drugi briselski zvaničnik uvek je apelovao na „obe strane“ da spuste tenzije.

EU kao revolveraš

Prema rečima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, ovakav stav EU proizilazi iz toga što je smisao evropskog posredovanja to da Srbija prihvati međunarodno-pravni status Kosova kao nezavisne države.
„Nema tu više čak ni mnogo retoričkih maski, niti propagandnih pozicioniranja. Sada se ide direktno. Očigledno, u Briselu više nema ljudi koji su skloni nekom sofisticiranom tumačenju stvarnosti, nijansama u javnoj komunikaciji ili pokušajima da se kreira atmosfera koja bi postepeno vodila ka minimumu kompromisa“, ističe Stanković.
Način rada Brisela postao je, kako Stanković kaže, revolveraški i Stanovo obraćanje je u takvom duhu.
„Ono je u duhu plana koji se nudi. Ono je u duhu politike asimetrije u tretmanu obe strane koje su deo pregovaračkog procesa. Sada smo, mislim, došli u pretposlednju ili poslednju fazu namere EU i SAD da Kosovo legitimišu kao nezavisnu državu i zato je i retorika takva“, objašnjava naš sagovornik.
Na propuste ili incidente koje izaziva Priština, Brisel i Vašington uvek će zažmuriti na oba oka njih samo zanima da Beograd, direktno ili indirektno da zeleno svetlo kosovskoj nezavisnosti. Albancima će tolerisati sve, a Srbe će opominjati da mogu da izgube politički kredibilitet i da mogu da budu politički i ekonomski izolovani, zaključuje Stanković.

EU je gorela od želje da kažnjava Srbiju

Advokat Branko Pavlović naglašava termin „politička obaveza“ koju je Stano u svom obraćanju izgovorio – to potvrđuje tezu da ne postoji nikakva pravna obaveza vezana za briselske i ohridske dogovore, kaže on.
Ton u Stanovoj izjavi takav je zato što su evropske birokrate u uverenju da je Srbija blizu da poklekne, da se radi o finišu odricanja Srbije od Kosova i Metohije. Ovakvo uverenje, prema Pavlovićevim rečima, proizilazi iz stava da je pristajanje Srbije da se izmeni Poglavlje 35 prvi put dobijen pravni osnov da Beograd bude sankcionisan zbog pružanja otpora u čuvanju suvereniteta.
„Pošto su goreli od želje da nas kažnjavaju i ranije, pretpostavljam da se sada, psihološki, toliko raduju što su stekli mogućnost kažnjavanja da to ne mogu ni diplomatski da prikriju“, kaže Pavlović.
O tome da Brisel ima dvostruke standarde kada su u pitanju postupci Beograda i Prištine, ne treba trošiti reči, zaključuje naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala