- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izveštaj ruske Dume: SAD nameravaju da razrade univerzalno biološko oružje

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaLaboratorijsko ispitivanje
Laboratorijsko ispitivanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Vašington ima za cilj razvoj univerzalnog genetski modifikovanog oružja koje može da pogađa ljude, životinje i useve, navodi se u završnom izveštaju komisije Državne dume Rusije koja istražuje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini.
„Njegova upotreba podrazumeva, između ostalog, nanošenje velike i nepopravljive ekonomske štete neprijatelju“, navodi se u dokumentu.
Takođe se napominje da posledice bioloških „štetnih agenasa“ mogu izazvati „epidemije koje su po svojim posledicama neverovatne i mogu se uporediti sa ‘nuklearnom zimom’“.
Posedovanje tako veoma efikasnog biološkog oružja od strane Sjedinjenih Američkih Država stvara, po mišljenju američke vojske, realne preduslove za promenu prirode savremenih oružanih sukoba“, dodaju autori dokumenta.
Autori dokumenta ističu da širenje „biološkog“ američkog prisustva u drugim zemljama omogućava SAD da se nekontrolisano približavaju granicama svojih geopolitičkih protivnika, stvarajući platforme za moguću primenu biološkog oružja.
U dokumentu se ističe da su u pogledu vojno-biološkog razvoja sveta uključene korporacije i strukture koje su bile pod kontrolom ili povezane sa Pentagonom i američkim obaveštajnim agencijama.

Epidemiološka situacija u Ukrajini

U izveštaju se dodaje da je u Ukrajini nastala katastrofalna epidemiološka situacija za mnoge zarazne bolesti. Sjedinjene Američke Države su faktički dobile pravo da upravljaju epidemiološkom situacijom u Ukrajini u sopstvene interese.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
RUSIJA
Moskva: Biolaboratorije SAD dovode u opasnost čitave regione u svetu
Posle antiustavnog prevrata 2014. godine zbog rada v.d. ministra zdravlja Ukrajine i državljanke SAD Uljane Suprun i njenog lobiranja za američke farmaceutske kompanije u Ukrajini, koji je bio poguban za zdravstveni sistem Ukrajine, nastala je katastrofalna epidemiološka situacija za mnoge zarazne bolesti. Sjedinjene Američke Države faktički su dobile pravo da kontrolišu epidemiološku situaciju u Ukrajini za svoje interese“, navodi se u dokumentu.
Autori napominju da je istraga pokazala sistemsku prirodu vojno-bioloških aktivnosti SAD u Ukrajini koja se može uporediti sa onim „koje Pentagon sprovodi u drugim zemljama“.
„Nema sumnje da je ona prvenstveno usmerena na uvlačenje zemlje u orbitu američke vojne dominacije, uspostavljanje spoljne kontrole epidemiološkim rizicima. Ukrajinska država se zapravo pretvorila u veliki poligon za američka vojna biološka ispitivanja“, naglašava se u dokumentu.
Parlamentarna komisija za istraživanje aktivnosti bioloških laboratorija utvrdila je da je u Ukrajini testiran sistem za prikupljanje informacija o svim opasnim infekcijama povezanim sa biološkim laboratorijama.
Sistem je pokrivao nacionalni, regionalni i lokalni nivo biolaboratorija.
Dodaje se da takve informacije iz sistema omogućavaju Pentagonu da jednostrano u realnom vremenu sprovodi „praćenje toka zaraznih bolesti u zemlji“, kao i da prati uticaj malo proučenih patogena na stanovnike i mapira širenje infekcije.
Komisija je takođe ustanovila da su SAD stvarale „vojnobiološki potencijal“ koji predstavlja realnu pretnju za državljane i prirodu Rusije.
„Sprovođenjem bioloških programa u neposrednoj blizini granica Rusije u prirodnoj sredini praktično zajedničkoj za Ukrajinu i Rusiju, prikupljajući uzorke biološkog materijala koji su takođe bliski za narode Ukrajine i Ruske Federacije, SAD su stvarale vojno-biološki potencijal koji predstavlja neposrednu pretnju građanima i prirodi naše zemlje“, naglašava se u izveštaju.

Intenziviranje biomedicinskih aktivnosti na postsovjetskom prostoru

U izveštaju se navodi da Vašington intenzivira biomedicinske aktivnosti na postsovjetskom prostoru i poboljšava biolaboratorije.
„Po američkim standardima modernizuju se biološke laboratorije, pokušavaju da se pod potpunu kontrolu uzmu nacionalne sanitarno-epidemiološke i veterinarske službe“, precizira se u dokumentu.
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
RUSIJA
SAD stvarale komponente biološkog oružja kod granica Rusije
To omogućava Pentagonu da reši sledeće zadatke: od ciljanog prikupljanja uzročnika opasnih bolesti do „pripremanja teritorija bivših sovjetskih republika u protivepidemijskom smislu da se na njima rasporede velike američke vojne grupe“.
„U radu svih referentnih laboratorija koje kontrolišu Sjedinjene Američke Države učestvuju specijalisti Pentagona. Njihov rad je tajan. Pristup nacionalnim profilnim agencijama zemalja u kojima se takve laboratorije dozvoljen je samo za sekundarna istraživanja“, ističe se u dokumentu.

Sprečavanje epidemioloških rizika

Komisija ruskog parlamenta predlaže da se stvori mehanizam koji omugućava lokalizovanje epidemioloških rizika i spreči „zaključavanje“ (lokdaun) i narušavanje uobičajenog načina života, dodaje se u izveštaju.
Komisija takođe predlaže pokretanje pregovora o izradi međunarodne konvencije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma.
„Komisija smatra ispravnim da međunarodno pravne napore Ruske Federacije i drugih konstruktivno nastrojenih država usmeri ka što bržem pokretanju multilateralnih pregovora o izradi međunarodne konvencije za borbu protiv akata hemijskog i biološkog terorizma u okviru Konferencije o razoružanju“, ističe se u izveštaju.

Zahvaljujući specijalnoj operaciji prekinut rad biolaboratorija u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države bile su prinuđene da smanje svoje biološke aktivnosti u Ukrajini samo zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji, ocenjuje se u izveštaju.
„Samo zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države bile su prinuđene da hitno smanje i izvezu u druge zemlje i regione opremu, biouzorke i druge dokaze koji potvrđuju njihove opasne vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini koje nisu u skladu sa međunarodnim obavezama SAD“, navodi se u dokumentu.
Autori izveštaja primećuju da predstojeći proces skraćivanja programa „jača shvatanje da su Sjedinjene Američke Države želele da nastave da sakrivaju od javnosti (očigledno i u sopstvenoj zemlji) prave ciljeve i prirodu takvih aktivnosti“.
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
RUSIJA
Ruska vojska: U ukrajinskim biolaboratorijama pronađeni patogeni kolere i antraksa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala