- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: SAD, Nemačka i Mađarska protiv „mape puta“ za prijem Ukrajine u NATO

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave NATO i Ukrajine
Zastave NATO i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države se, zajedno sa Nemačkom i Mađarskom, protive naporima Poljske i baltičkih država da ojačaju veze Ukrajine sa NATO-om i predlogu o „mapi puta“ Ukrajine za članstvo u Alijansi na samitu u julu, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na izvore.
„SAD, Nemačka i Mađarska su protiv napora zemalja kao što je Poljska i baltičke države, da se Kijevu predlože dublje veze sa NATO-om i predaju jasne izjave podrške njenom budućem članstvu“, precizira se u članku.
Prema izvorima lista, tokom razgovora ministara spoljnih poslova NATO-a ove nedelje, diplomate su razgovarale o tome šta bi moglo da se ponudi Ukrajini. Istovremeno su se pojavila značajna neslaganja po tom pitanju. Izvori prisutni na sastanku izjavili su da su mnogi izražavali podršku da se Ukrajini predloži „politički put“ ka članstvu u NATO-u na samitu u Vilnjusu u julu.
„Sjedinjene Američke Države su se, međutim, protivile ovom predlogu“, citira list izvore.
Vašington, prema pisanju lista, smatra da je umesto toga potrebno koncentrisati se na vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u septembru 2022. godine da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano pridruživanje NATO-u, kao odgovor na ujedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom. Postupak prihvatanja Ukrajine u NATO je preuranjen, izjavio je kasnije pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenljiv stav Alijanse o pravu svake zemlje da odredi svoj put i politiku „otvorenih vrata“. On je naglasio da će se NATO potruditi da pruži pomoć Kijevu da se zaštiti.
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SVET
"Potpuno nerealno": Sijarto o članstvu Ukrajine u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala