- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Fon der Lajen: Si rekao da će razgovarati sa Zelenskim kada mu to dozvoli vreme i okolnosti

© AP Photo / Alex BrandonUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da se tokom razgovora sa kineskim rukovodstvom u Pekingu saglasila sa nizom tačaka kineske mirovne inicijative za rešavanje krize u Ukrajini, uključujući nuklearnu bezbednost.
Fon der Lajen je rekla i da bi kineski predsednik mogao da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kada mu to dozvoli vreme i okolnosti.
„Za EU kineski stav po pitanju Ukrajine je izuzetno važno. Smatramo da Kina, članica Saveta bezbednosti UN, igra ulogu u promovisanju pravednog mira, uz poštovanje suvereniteta Ukrajine i teritorijalne celovitosti. Pozdravila sam neke principe koje je predstavila Kina, pre svega ono što se tiče nuklearne bezbednosti i snižavanju rizika, kao i izjavu Kine o neprihvatljivosti nuklearnih pretnji i o smanjivanju nuklearnog naoružanja“, rekla je ona posle razgovora.
Kako je dodala, u Briselu očekuju pomoć Pekinga u rešavanju ukrajinske krize.
Fon der Lajen je rekla da se u EU nadaju da Kina neće ni direktno ni posredno snabdevati Rusiju oružjem.
„To bi ozbiljno naštetilo odnosima Kine i EU“, rekla je ona.
U Pekingu pored Lajenove boravi i predsednik Francuske Emanuel Makron.
Podsetimo, krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
SVET
Kineske vlasti spremne za dijalog o Ukrajini; Makron i Ursula fon der Lajen stižu u Peking
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala