- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Naučnici predviđaju: Afrika može biti pocepana na dva dela

CC0 / Pixabay/Angelo Giordano / Pukotina u asfaltu
Pukotina u asfaltu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
Pratite nas
Naučnici smatraju da će novi okean podeliti Afriku na dva dela, piše indijsko izdanje lista „Ekonomik tajms“.
Navodi se da se glavni delovi kontinenta odvajaju zbog tektonskih promena u istočnoj Etiopiji, što će dovesti do katastrofe.
Kao rezultat odvajanja, države koje nemaju izlaz na more, kao na primer, Uganda i Zambija, mogu da dobiju izlaz na okean. List precizira da se sve ovo neće uskoro dogoditi.
Pukotina u Istočnoj Africi u pustinji Etiopije je duga 56 kilometara i nastala je 2005. godine.
Pozivajući se na podatke iz naučnog časopisa „Geofizikal risrč letrs“, indijski list tvrda da je formiranje pukotine izazvano tektonskim procesima, sličnim onima koji se dešavaju na dnu okeana.
Pukotina se formirala na granici tri tektonske ploče: afričke nibijske, afričke somalijske i arabijskei da će se ti delovi vremenom razići.
Student doktorskih studija Univerziteta „Lids“ Kristofer Mur je izjavio da je u Africi jedino mesto na Zemlji na kome se može izučavati „kako kontinentalni rascep postaje okeanski“.
Slični tektonski pokreti su nastali i prilikom formiranja Crvenog mora i Adenskog zaliva između Istočne Afrike i Zapadne Azije.
Proučavanjem se došlo do zaključka da se tlo stalno pomera u tim pločama, međutim, ti pokreti su različite brzine. Arabijska ploča se udaljava od Afrike za nekoliko centimetara godišnje.
Geofizičar na Kalifornijskom univerzitetu Ken Mekdonald smatra da moderni načini praćenja omogućavaju mnogo veći uvid u ono što se dešava. Rekao je da će Crveno more i Adenski zaliv u Indijskom okeanu poplaviti regiju Afar u Etiopiji i Veliki istočnoafrički rov. Na njihovom mestu će se pojaviti novi okean, a deo Istočne Afrike će postati poseban kontinent.
Tajfun pogodio Kinu, Japan i Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Erupcije vulkana, tajfuni, zemljotresi: Koja su najopasnija mesta na svetu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala