- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Potraga za azijskim milijarderom u Srbiji: Stigli istraživači iz Seula

© Foto : Youtube/Coinage/PrintscreenDo Kvon, južnokorejski kriptomilijarder
Do Kvon, južnokorejski kriptomilijarder - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Zvaničnici južnokorejskog tužilaštva i ministarstva pravde doputovali su u Beograd u potrazi za kriptomilijarderom Do Kvonom, za kog se pretpostavlja da se krije u Srbiji. Kvon stoji iza kriptovalute „luna“, čija je propast „izbrisala“ ulaganja vredna oko 60 milijardi dolara, što je najveća šteta u kriptosvetu.
Potraga za kontroverznim osnivačem sada urušenog kriptosistema „Tera“, Do Kvonom, intenzivirana je jer su južnokorejski zvaničnici navodno potvrdili da su poslali najmanje dvoje ljudi u Srbiju da mu uđu u trag. Prema nedavnom izveštaju Blumberga, tužilaštvo u Seulu je saopštilo da izveštaji u vezi sa njihovim predstavnicima koji su otišli u Beograd da pronađu Kvona „nisu lažni“.
Južnokorejski Čosun medija ranije je objavio kako južnokorejska obaveštajna služba ima informacija da se Kvon nalazi u Srbiji. Kako navodi taj medij, trenutno ne postoji sporazum o ekstradiciji između Južne Koreje i Srbije, zbog čega je Kvon izabrao Srbiju za skrovište.
Kvon je optužen za kršenje zakona o tržištu kapitala u vezi sa propašću kripto sistema „Tera klasik“, koji je odneo oko 60 milijardi dolara ulaganja, navodi Kointelegraf. Kvon je osnovao „Teru klasik“, koja je kreirala kriptovalutu luna. Pored lune, „Tera“ je imala i tzv. stejblkoin „terausd“, koji je trebalo da bude pokriven američkim dolarima. Međutim, kada je luna propala, ispostavilo se da „terausd“ nije u dovoljnoj meri pokrivena standardnom valutom, pa je za kratko vreme pala sa vrednosti od 116 dolara za jedan „terausd“ na nulu.
Kvon je u bekstvu od sredine septembra, kada je izdat nalog za njegovo hapšenje, a za njim je raspisana i Interpolova poternica, dok mu je Južna Koreja poništila pasoš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala